Devonshire Entry Central Station
Devonshire Entry Central Station

Central Railway Station is an iconic heritage listed landmark and as such prompted Rail Corp to engage OCP Architects for the Devonshire Street entry re-design, providing easy access within a new entry building, while remaining sympathetic to this heritage significant site and precinct.

Adjoining the entrance to the south is the heritage listed former Railway Institute Building and to the north an open plaza containing a dozen statues as a tribute to important historical figures. In terms of location and civic design, the Devonshire Street entry pavilion building reflects the classic elegance and scale of the quadrant shaped stone entry building beyond the plaza, on the corner of Eddy Avenue.

The design ethos has provided an entry pavilion-style building supported on 4 columns to minimize structure and to straddle the railway tunnels beneath. The strong horizontal roof form with large splayed soffits and fine edged overhangs provides a transparent contemporary building entrance of classic proportions befitting its location and function. At its base, low sandstone walls reflect an essential quality of the main station building as well as the adjoining heritage precinct.

Devonshire_05.jpg
Devonshire_04.jpg
Devonshire_03.jpg
Devonshire_01.jpg